piątek, 2 listopada 2012

Pieczone pomidory z majerankiem

Składniki - porcja dla 4 osób
  • 800 g mięsistych pomidorów prosto z kiści
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
  • listki z pęczka świeżego majeranku (może być suszony)
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

Rozgrzać piekarnik do 150°C. Przekroić pomidory wzdłuż na pół i położyć płaską stroną do góry w płytkim naczyniu do pieczenia, upewniając się, że są ułożone w odpowiedniej odległości od siebie. Na każdej połówce pomidora położyć plasterek czosnku i posypać listkami majeranku. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać szczyptą soli oraz pieprzu.


Piec 30 min, polewając w połowie pieczenia sokami z dna naczynia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)

Źródło przepisu: "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz