piątek, 28 grudnia 2012

Faszerowany biały chleb



Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 7 łyżek mleka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać cukrem i zalać 6 łyżkami mleka. Odstawić na 30 min. Mąkę (2-3 łyżki odłożyć) przesiać do miski, dodać sól, szczyptę kurkumy i imbiru mielonego. Dodać wyrośnięte drożdże 1/4 litra letniej wody. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.Przykryć i odstawić na 45 - 60 min do wyrośnięcia.


Składniki na farsz:
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Boczek pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do boczku. Podsmażyć ok 10 min. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą. Odstawić do ostygnięcia.

Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na dwie równe porcje i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 20 x 50 cm. Następnie nałożyć farsz i zrolować ciasto od dłuższego boku.



Ciasto ułożyć w natłuszczonych formach keksowych o długości 20 cm łączeniem do dołu. Bochenki naciąć z wierzchu na głębokość ok. 1 cm. Posmarować pędzelkiem umoczonym w mleku,po czym wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min w temperaturze 225°C


1 komentarz :

  1. Dzień dobry :) Czy do zrobienia tego chlebka mogę użyć maki żytniej (typ 720), a jeżeli tak to czy proporcje pozostałych składników nie ulegają zmianie? Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń