Składniki:
  • 1 kg karczku
  • 1/2 kg soli
  • musztarda (ostra - rosyjska, chrzanowa, francuska, kozacka)
  • kurkuma, imbir, odrobina kminku mielonego, zioła prowansalskie

Mięso o temperaturze pokojowej natrzeć kurkumą, imbirem, kminkiem mielonym, posmarować musztardą i posypać ziołami prowansalskimi. 

Wysypać na blachę (brytfannę) grubą warstwę soli. Karczek umieścić na soli.

Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 1 godz. (do uzyskania wewnątrz mięsa temp. ok. 70ºC)

Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Wędliny domowe

2 komentarze:

  1. Karkówka wyszła pyszna-soczysta i odpowiednio słona - ja użyłam ostrej musztardy sarepskiej i też było SUPER POLECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń