niedziela, 13 stycznia 2013

Kruche, drożdżowe pierożki z grzybami


Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 20 g drożdży
  • 100 g masła
  • sól, cukier, kurkuma, imbir

Drożdże pokruszyć, zasypać płaską łyżeczką cukru i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, kurkumy, imbiru i posiekać z masłem. Dodać jajko i żółtka, śmietanę, drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Składniki na farsz:
  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 nieduża cebula
  • sól, pieprz
  • masło lub margarynę do smażenia

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej kilka godzin wcześniej. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić.

Cebulę drobniutko pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną soli, dorzucić drobno posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć.

Wykonanie pierożków:
Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Wykroić kółka i na środek każdego nałożyć farsz, dokładnie zlepić pierożki. Dla bezpieczeństwa można zawinąć brzeg pierożka pod spód tworząc zakładkę, wtedy nie powinny się rozklejać podczas pieczenia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, lub mleczkiem do kawy.

Piec w 190°C  około 30 minut.

Smacznego :)

Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: BabyBoom

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz