czwartek, 21 lutego 2013

Pierogi ruskie czyli duet damsko-męski


Jak skrócić dłuuuuuuugi czas robienia pierogów? Podzielić pracę na dwie osoby. Ja robię farsz i okrasę, a mój mąż wyrabia ciasto i pomaga mi je lepić :)

Składniki na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego
  • trochę boczku do wytopienia lub słoniny wędzonej
  • 1 - 2 cebule
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy, bazylii, kminku mielonego, imbiru
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować w łupinach, bez soli. Ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić. Dodać szczyptę bazylii, kurkumy, kminku, majeranku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do boczku. Jeżeli boczek był bardzo chudy przed dodaniem cebuli można dolać trochę oleju rzepakowego

Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki
  • ok. 160 ml wody
  • 1 jajko
  • sól
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić. Podzielić na części, przykryć miseczką aby nie obsychało. Każdą część wałkować dość cienko, wykrawać szklanką krążki (lub pociąć w szachownicę - jak robi moja mam)

Na środek krążka położyć położyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się).


Zlepione pierogi układać na deseczce lub talerzu posypanym mąką, przykryć serwetką, aby nie obsychały.

Wodę w dużym garnku zagotować. Dodać 1/4 łyżeczki kurkumy, wlać trochę oleju, dodać 1/4 łyżeczki imbiru i łyżkę soli. Pierogi wkładać partiami do wrzącej wody, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy wypłyną na wierz, odkryć i gotować 2-3 min. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek,polać tłuszczem (olejem aby się nie zlepiały).


Okrasa:
  • boczek surowy wędzony pokrojony w drobną kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • przyprawy: sól, bazylia, kurkuma, kminek mielony słodka papryka, imbir, majeranek, papryka ostra, pieprz

Na rozgrzaną patelnią wlać olej, następnie cebulę, podsmażyć, dodać boczek, wytopić. Na końcu dodać przyprawy do smaku. Ulubiona okrasa mojego męża :)

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz