Składniki na 2 blaszki ciastek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g cukru 
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i kurkumy
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w misce robotem kuchennym). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę do speculoos, nadmiar odcinając i wyrównując nożem.* (Ja użyłam silikonowych foremek do speculoos) Foremki ułożyć na blasze..

Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

* ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt) i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Źródła przepisu, , nieco zmodyfikowane: Moje wypieki, Belgia w kuchni

Brak komentarzy