Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 300 g bakalii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mleka
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • masło i mąka do formy
  • lukier (opcjonalnie)

Mąkę przesiać. Bakalie pokroić nie za bardzo drobno. Wymieszać z 1 - 2 łyżkami mąki. Proszek rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną ze szczyptą kurkumy, kardamonu i soli. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na końcu do masy dodać proszek do pieczenia z mlekiem i bakalie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką foremki.

Piec ok. godziny w 180°C. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy. Całkiem zimne polukrować. Zostawić do zastygnięcia.

Źródło: Claudia: Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler


Brak komentarzy