poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Masa kajmakowa

Wersja podstawowa

Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 2 szklanki cukry
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • 1/2 kostki masła

W garnku wymieszać mleko z cukrem, włożyć wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając (nie dopuszczać do pojawienia się piany na powierzchni). Po 1 godzinie wyjąć laskę wanilii, a masę gotować jeszcze 1-1,5 godziny, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa.

W misce utrzeć masło, a gdy stanie się puszyste, dodawać, stale ucierając, po łyżce schłodzonej masy.


Wersja szybka

Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Mleko w puszce (zamknięte) umieścić w wysokim garnku i zalać wodą do przykrycia puszki, nałożyć na garnek pokrywkę. Gotować przez 2 godziny, pamiętając by puszka była cały czas zanurzona w wodzie (w razie konieczności wodę uzupełniać). Puszkę wystudzić i otworzyć.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz