sobota, 13 lipca 2013

Bruschetta Betti


Ciepła i szybka w przyrządzaniu bruschetta idealna na śniadanie. Prosta w wykonaniu,  dodatki każdy może zmieniać wedle własnych smaków.


Składniki:
  • bagietka lub kilka kromek chleba
  • wędlina
  • ser żółty lub masło czosnkowe do posmarowania kromek lub masło posypane słodką papryką
Przybranie:
  • sałata podarta na kawałki
  • parę plasterków pomidora
  • kawałek papryki pociętej w paski
  • papryczka chili pokrojona w krążki
  • cebula pokrojona w półksiężyce
  • sól, papryka słodka lub papryka ostra do smaku
  • oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzać do 200°C. Kromki chleba podpiec na ruszcie przez 5 min. (W przypadku bagietki pominęłam ten krok - bagietkę przekroiłam na pół i posmarowałam masłem...) Wyciągnąć z piekarnika chwilę przestudzić, posmarować masłem, położyć wędlinę i plastry sera. Włożyć do piekarnika i zapiekać 5 min.

Wyciągnąć i przybrać sałatą, plasterkami pomidora, paskami papryki, papryczką chili, cebulą. Całość posolić i posypać słodką lub ostrą papryka do smaku. Przybrać pietruszką i skropić oliwą z oliwek.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz