czwartek, 22 sierpnia 2013

Aromatyczny pstrąg ze świeżym czosnkiem i pietruszką


Zatęskniłam za pyszną rybką jaką zrobiłam w Chorwacji (brancin riba na žaru). Brancina w Polsce nie dostanę, więc postanowiłam tą samą metodą zrobić pstrąga. Metodę pieczenia ryby zdradzili mi zaprzyjaźnieni Chorwaci. Ryba wychodzi soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. 

Składniki dla 2 osób:
  • 2 małe pstrągi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 natki pietruszki
  • oliwa z oliwek do smażenia i zalewy
  • sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (opiekanie górną grzałką).  

Czosnek obrać, drobno pokroić, włożyć do miseczki. Dodać posiekaną pietruszkę i 3 łyżki oliwy, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem (nie dodawać za dużo soli, gdyż ryba jest solona).

Patelnię grillową rozgrzać na gazie, natłuścić odrobiną oliwy. Pstrągi opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć również wewnątrz ryb. Do wnętrza ryby wlać trochę oliwy i od razu położyć na patelni. Smażyć rybę 5 min., polać oliwą i przewrócić na drugą stronę, smażyć kolejne 5 min. Polać rybę oliwą z patelni i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 5 min. Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć rybę na talerz i polać czosnkiem z pietruszką. Odstawić na 3 - 5 min., aby ryba przeszła aromatem czosnku i pietruszki. Podawać z kawałkiem cytryny.

Smacznego :)

Wskazówki:
  • Przepis świetnie się sprawdza zarówno przy przyrządzaniu ryb morskich i słodkowodnych, trzeba tylko pamiętać, aby ryby morskie nie solić za dużo - same w sobie już są dość słone.
  • Ryby solić tuż przed smażeniem inaczej puści wodę wraz z którymi wypłyną witaminy i minerały.




Targ w Vodicach

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz