poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Chleb włoski



Składniki:
  • 7 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 400 g maki 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 

Glazura:
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki soli

W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do "spienienia", na ok. 30 min. Na stolnicę przesiać mąkę i zmieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, miód, 1 łyżkę oliwy i resztę wody. Rozrobić ciasto. Zagnieść ciasto powolnymi ruchami, rozciągając co jakiś czas (ok 10 min.) Uformować kulę.

Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej oliwą miski, powierzchnię ciasta posmarować oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

Ciasto ukształtować w gładką kulę, ułożyć na blasze posypanej mąką. Ostrym nożem naciąć powierzchnię chleba w 3 cm kratkę, głęboką na 1 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Ciasto chlebowe posmarować glazurą z wody i soli. Piec 25 - 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu studzić na kratce.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz