niedziela, 1 września 2013

Pierś kurczaka nadziewana pieczarkami i mozzarellą


Oglądając Buddy Valastro Kitchen Boss można zgłodnieć. Zainspirowana jego gotowaniem postanowiłam wypróbować przepis na nadziewaną pierś z kurczaka, trochę go urozmaicając.

Składniki dla 2 osób:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 - 5 pieczarek
  • 1 mała cebula (wielkości szalotki)
  • 1gałązeka pietruszki
  • 3 plasterki mozzarelli
  • sól, pieprz, cary, papryka ostra i słodka do smaku
  • szczypta kurkumy
  • gałązka rozmarynu i 3 ząbki czosnku do smażenia

Pierś z kurczaka przeciąć tak aby powstały 2 pojedyncze części. W każdej piersi zrobić kieszonkę, nacinając w najgrubszą części mięsa. Piersi natrzeć przyprawami i na chwilę odstawić.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. 1 pieczarkę drobno pokroić i dodać do cebuli, całość poddusić. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Odstawić do przestygnięci. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, gałązki pietruszkę drobno posiekać, dodać do przestudzonej cebuli z pieczarką, zamieszać. 

Do kieszonek w piersi kurczaka włożyć nadzienie i spiąć wykałaczką.

Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy gałązkę rozmaryny i 3 nie obrane, rozgniecione ząbki czosnku, nadziane piersi z kurczaka i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem 5 min. (zaczynamy smażenie od wierzchniej strony piersi). Przewracamy na drugą stronę, dodajemy pozostałe pieczarki przekrojone w ćwiartki, mięso polewamy wytworzonym aromatycznym sosem, smażymy kolejne 5 min. Jeszcze raz polewamy mięso sosem i pozostawiamy na 3 min., aby mięso odpoczęło. 

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz