Aromatyczny bulion Gordona, świetnie sprawdza się w potrawach. Idealne zastąpienie kostki rosołowej. 

Porcja na ok. 1,5 litra
Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża marchew, posiekana
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku, obrane z łupin
  • 2 łyżki perée z pomidorów (ja użyłam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego)
  • 1 kg kurczaka (upieczonego, jeśli bulion ma być ciemny)
  • sól i pieprz

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić warzywa, zioła i czosnek. Podsmażyć na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż warzywa się zezłocą. Wymieszać koncentrat pomidorowy i gotować przez następna minute. Dodać kurczaka i zalać taką ilością wody , by go przykryła: ok. 2 litry. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zagotować i zebrać osad z powierzchni bulionu. Zmniejszyć ogień i gotować bulion godzinę. 

Bulion odstawić na kilka minut do ostygnięcia i ustania się, następnie przecedzić przez sitko. Zostawić, aby całkowicie ostygł i wstawić do lodówki lub po podzieleniu na wygodne porcje wstawić do zamrażalnika.

Świeży bulion należy wykorzystać w przeciągu 5 dni. Mrożony można przechowywać do 3 miesięcy.

Źródło przepisu:  "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aromatycznie. Jako rosół wolę naszą, polską wersję, ale ten jest świetną bazą do sosów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz rosół jest najlepszy :)
      Bulion świetnie się sprawdza w sosach, duszonych mięsach / warzywach podlewanych bulionem.

      Usuń