Składniki:
  • 1 kurczak
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • kawałek kapusty włoskiej lub kalarepy lub różyczka kalafiora
  • ziele angielskie
  • 3/4 łyżki soli
  • pieprz

Umytego, oczyszczonego i pokrojonego na części kurczaka zalać w garnku zimną wodą tak, aby cały był zanurzony. Dodać obrane warzywa. Obraną cebulę przekroić na pół i chwilę podsmażyć na suchej patelni. Wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Doprowadzić rosół do wrzenia, zmniejszyć płomień, odszumować chochlą wazową płukaną w zimnej wodzie. Gotować wywar na wolnym ogniu około godziny. Gdy rosół będzie gotowy, wyjąć warzywa oraz ugotowane mięso. 

Mięso można wykorzystać np. do pasztecików. 

Rosół podawać z domowym makaronem i marchewką pokrojoną na talarki, posypany natką pietruszki. 

Smacznego :)

1 komentarz: