niedziela, 27 października 2013

Ruloniki z bakłażanów i cukinii z nadzieniem serowym


Szukając pomysłu na sobotnio - niedzielne śniadanie, znalazłam przepis na greckie ruloniki, które są przepyszne i rozpływają się w ustach. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na przyjęciach. 

Składniki:
  • 0,5 kg podłużnych bakłażanów
  • 0,5 kg dużych cukinii
  • 200 g utartego na tarce sera feta
  • 150 g kremowego serka śmietankowego (można użyć zwykły ser, zmielony 2x)
  • 4 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Pokroić bakłażany i cukinię na cienkie plastry i posolić. Rozłożyć plastry cukinii na ściereczce do odsączenia. Spłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Włożyć osolone plastry bakłażanów do miseczki na ok. 30 min., po czym wypłukać je w dużej ilości wody, aby usunąć gorzki smak. Dokładnie osuszyć.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim plastry bakłażanów i cukinii, posmarować je oliwą i opiekać pod grillem z dwóch stron ok. 10 min., aż się zrumienią.

Starty ser feta zmieszać z kremowym serkiem śmietankowym, 4 łyżkami bazylii, 2-30 łyżkami oliwy, pieprzem i solą w razie potrzeby (ser feta jest dość słony i przed dodaniem soli należy skosztować)

Tak przyrządzoną masą posmarować plastry cukinii i bakłażana. Zwinąć każdy plaster i podawać.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Maria Sandilou "Kuchnia Grecka. Eleni poleca"

4 komentarze :

  1. Super sprawdzają się na przyjęciach, zrobiłam kiedyś takie na urodziny, zniknęły bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie roladki. dodałabym jeszcze pomidora ;)

    OdpowiedzUsuń