czwartek, 3 października 2013

Schab po cygańsku


Składniki:
  • 750 g schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1/2 selera
  • oliwa
  • sól
  • musztarda
  • szczypta kurkumy, cząbru

Schab posolić, dobrze natrzeć roztartym czosnkiem, kurkumą, cząbrem, posmarować musztardą. Ułożyć w brytfannie, dodać obraną cebulę, goździk, pokrojona marchewkę i seler. Schab skropić oliwą. 

Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (200°C) na 15 min. Potem podlać 150 ml wody lub rosołu i pod przykryciem dusić jeszcze ok. godziny w umiarkowanej temperaturze (160°C).

Schab wyłożyć na półmisek i podlać sosem zlanym z brytfanny.

Źródło przepisu: "Kuchnia polskich Kresów"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz