piątek, 13 grudnia 2013

Pieczony udziec indyczy z chrupiącą skórką



Składniki na 3 osoby:
  • udziec z indyka
  • parę ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Dzień wcześniej udziec natrzeć solą, pieprzem i oliwą. 

Patelnię (lub brytfankę) rozgrzać położyć udziec skóra do dołu podpiec. Przewrócić na drugą stronę i dodać (pod udziec) przepołowione, ale nie obrane ząbki czosnku, podpiec.


Patelnię przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) ok 45 min. Po ok 30 min. udziec podlać wytworzonym tłuszczem.

Aby skórka była chrupiąca należy, podlać ją wytworzonym tłuszczem i podpiec w 200°C tylko na górnej grzałce.

Po wyciągnięciu dać pieczeniu z indyczego udźca chwilę odpocząć.

Smacznego :) 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz