sobota, 25 stycznia 2014

Wieprzowina »Ćevapc« w folii


»Ćevapc« to rodzaj chorwackich kiełbasek, a właściwie mięsa siekanego, dobrze przyprawionego, uformowanego w kiełbaski. Smaży się je na grillu. Ja proponuje zrobić domowe »Ćevapc« pieczone w foli, dzięki czemu jest bardzo kruche i soczyste. 

Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
  • 500 g cebuli
  • 500 g świeżej zielonej lub czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz


Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić pieprzem i solą. Masę uformować w grubsze kiełbaski i owinąć folią, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 30 min, po tym czasie folię lekko rozchylić i piec jeszcze przez 10 min., aby mięso się zrumieniło.

Wyjąć z foli i podawać wraz z sosem. 

Smacznego :)

Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Przepisy kulinarne narodów Jugosławii"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz