Tajskie pączki wykonane według przepisu Gordona Ramsay'a. Warto wypróbować. Robi się je dość prosto :)

Składniki na 12 - 16 małych pączków:

  • 125 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 75 g cukru  
  • 25 g wiórków kokosowych 
  • drobno starta skórka z 1 limonki 
  • 4 dojrzałe banany (ok. 400 g), zgniecione na puree 
  • szczypta soli 
  • olej roślinny do smażenia


Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi, skórką z limonki i szczyptą soli. Dodać puree z bananów do suchych składników, dobrze mieszając. Przykryć ciasto z folią i odstawić na 15 min. do lodówki.

Rozgrzać olej w frytkownicy lub dużym rondlu wypełnionym do 1/3 pojemności, do 180°C.

Ciasto nabierać łyżką i ostrożnie "upuścić" na gorący olej i smażyć przez 2-3 min, z obu stron, na złoty kolor.

Wyjąć łyżką cedzakową. Osączyć na papierze kuchennym. Podawać na gorąco, posypane odrobiną cukru.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Gordon Ramsay's Home Cooking

Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Karnawałowe smażenie  Tłusty czwartek 2014

Brak komentarzy