Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 300 g maki orkiszowej chlebowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub orkiszowej białej)
  • 6 - 7 jajek
  • skórka z 1 cytryny
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki rodzynek,
  • szczypta soli

Kruche ciasto:
Mąkę zarobić nożem z masłem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli. Wszystkie składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować w kulę i odstawić na 1 godz do lodówki. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość 3 - 5 mm. Wylepić tortownicę o średnicy 23 cm, formując wysoki rant.

Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką, rodzynkami i startą skórką z cytryny. Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać roztopione masło i ostrożnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na przygotowany blat ciasta. Piec ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego :)

Źródło przepisu, nieco zmienione: B. Pregenzer, B. Schmidle "Kuchnia św. Hildegardy"

2 komentarze: