piątek, 25 lipca 2014

Ogórki w musztardzie - przetwory


Pierwszy raz ogórki w musztardzie jadłam u cioci na wsi, dawno temu - były rewelacyjne. Teraz jest to popularny przepis. Domowi Rada podesłała mi swój przepis na ogórki w musztardzie, który jest bardzo prosty i szybki. 
Ola dzięki za ogórki :)

Składniki:
  • ok. 3 kg ogórków
Składniki na zalewę:
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek musztardy (np. Sarepska)
  • 3 płaskie łyżki soli

Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki (lub 4 części jak są duże i grube), wyciąć nasiona*.

*Jak robimy ogórki w musztardzie z młodych, to nie musimy wycinać nasion - są one jeszcze małe i nie rozwinięte. Robimy to tylko w starych ogórkach gdzie nasiona już się wykształciły i są twarde.

Zalewa - wlać do garnka wodę, ocet, dodać cukier, musztardę, sól. Wszystko razem zagotować, mieszając od czasu do czasu.

Ogórki układać pionowo w słoikach. Zalać chłodną zalewą**, zakręcić. Pasteryzować od zagotowania wody 10 min.

**Zalewę przed wlaniem do słoików należy dobrze zamieszać - musztarda osiada na dnie garnka.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Domowi Rada

3 komentarze :

  1. Wow, takich jeszcze nie jadłam! Ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórki mają ciekawy smak lekko słodki, trochę ostry i ocet nie jest dominującym smakiem. Gorąco polecam wypróbować przepis - ogórki będą smakować.

      Usuń

    2. Zachęcam do spróbowania - też takie robię i twierdzę, że ich chrupkość oraz słodko-kwaśny smak są ponadczasowe :-)

      Usuń