poniedziałek, 21 lipca 2014

Omlet z cebulą, kabanosem i serem żółtym


Moje dzisiejsze śniadanie. :) Polecam

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • kawałek kabanosa
  • 2 plasterki sera żółtego
  • masło do smażenia
  • sól pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać, kabanosa pokroić w skośne plasterki. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać plasterki kabanosa, podsmażyć. Lekko posolić. Jajka wybić do miseczki i dobrze ubić, wlać na patelnię. Patelnię przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, aż boki się zetną. Ser pokroić w cienkie paseczki, posypać omlet. Delikatnie popieprzyć. Dalej chwilę smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się roztopi. Złożyć na pół, jeszcze chwilę podsmażyć pod przykryciem.

Podawać np. na rukoli i plasterkach pomidora, posypać szczypiorkiem lub zgodnie ze swoim smakiem.

Smacznego :)

1 komentarz :