Francuskie tosty są mocno kaloryczne, ale jakie pyszne, idealne na niedzielne śniadanie. Po śniadaniu polecam długi spacer, celem spalenia kalorii :) Tosty zostały zrobione zgodnie z francuskim przepisem na "croque monsieur", tylko biały sos zastąpiłam białą mozzarellą.

Składniki:
  • 100 g startego sera emmentalera lub gruyere (lub innego ulubionego)
  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki
  • 2 grube plasterki szynki
  • 1 rozmącone małe jajko
  • 40 g masła do smażenia
  • 1 kulka białej mozzarelli, pocięta w plasterki

Rozgrzać opiekacz elektryczny, lub piekarniki nastawić na 200°C - górna grzałka (lub funkcja grill). 

Połowę tartego sera rozłożyć na 2 kromkach chleba, przykryć plasterkami szynki (szynkę przykroić tak aby nie wystawała). Drugą połową startego sera posypać szynkę, przykryć pozostałymi kromkami chleba, przycisnąć.

Jajko rozmącić w płaskiej misce lub talerzu do zupy. Kanapki pojedynczo panierować w jajku z obu stron. Masło roztopić na patelni na średnim ogniu. Tosty obsmażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor (w razie potrzeby smażyć po jednej sztuce - wtedy należy wrzucić nieco więcej masła).

Kanapki przełożyć na blachę do pieczenia, na wierzch położyć plasterki mozzarelli. Wstawić do opiekacza/piekarnika na wysokości 10 cm od źródła ciepła. Zapiekać ok. 4 min., aż mozzarella się roztopi.

Tosty podawać przekrojone po skosie.

Smacznego :)

Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Smaki Francji"

Brak komentarzy