Często pojawia się problem co zrobić z mięsem z zupy? Oczywiście można go zjeść go wraz z zupą, ale znam sporo ludzi którzy za gotowanym mięsem nie przepadają (dawniej też takiego nie lubiłam :D) Ostatnio wpadłam na pomysł aby podać je, wzorując się na amerykańskiego Ruben'a, w kanapce śniadaniowej. 
Przepis nie zawiera konkretne dane wagowe, należy go taktować jako luźną inspirację. 
Ciekawa jestem waszych pomysłów na kanapki z mięsem z zupy.

Składniki:
  • ulubiona bułka
  • wołowina z zupy
  • cebula
  • ogórek kiszony
  • plastry sera żółtego
  • ulubiona musztarda
  • sól
  • cukier
  • oliwa
  • biały ocet winny (ja standardowo użyłam swojego octu jabłkowego)

Wołowinę lekko pogrzać w zupie. Wyciągnąć pokroić w plastry. Ogórki pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 180-200°C.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie. Jak cebula się zeszkli lekko ją posolić, posypać cukrem (na 1 średnie cebule używam ok 1 płaską łyżeczkę cukru). Chwilę podsmażyć, zalać octem winnym (robię to na oko ale mniej więcej wychodzi 1-2 łyżki). Wszystko razem karmelizować.

Bułkę przekroić na pół. Na spodniej części ułożyć plastry wołowiny, na wierzchniej plastry sera. Przez chwilę zapiekać w piekarniku, aż ser się roztopi. Na tak przygotowaną kanapkę z wołowiną nałożyć ciepła karmelizowaną cebulę, plastry ogórka kiszonego, całość posmarować musztardą, przykryć wierzchnią częścią bułki z roztopionym serem.

Smacznego:) 

4 komentarze:

  1. Bardzo mi się ta kanapka podoba. Naprawdę chętnie zjadłabym taką z mięsem i z zapieczonym serem:) Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi zachęcająco, ale już nie pamiętam kiedy robiłem zupę na wołowinie, może na wieprzowinie wyszłoby podobnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieprzowina też się nadaje.
      Zachęcam do zup w wołowiną ze względu na jej bogate wartości odżywcze i dużą zawartość witaminy B3 (jak na mięso)

      Usuń