niedziela, 26 lipca 2015

Zupa z pieczonych pomidorów


U mnie w ogrodzie pomidory pięknie dojrzewają. Jeszcze mam ich za mało aby taką zupę sobie zrobić ale już niedługo :D 
Na razie zrobiła z kupnym pomidorów, które są coraz smaczniejsze.
Zupa pyszna, bardzo aromatyczna.

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 900 g pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 4 marchewki
  • 600 ml wywaru z warzyw
  • sól, pieprz

Cebulę obrać z łupin, przekroić na 4 części, pomidory, czosnek, paprykę przekroić na pół (z papryki usunąć nasiona, czosnek pozostawić w łupinach), marchewkę obrać pokroić na grubsze kawałki, paprykę. Tak przygotowane warzywa ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skropić oliwą, obficie posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Piec 40 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C (grzanie góra-dół).

Upieczone warzywa przełożyć do robota kuchennego, czosnek wycisnąć z łupin. Zalać odrobiną wywaru z warzyw. Jedną niepełną chochlą wylać na blachę zeskrobując z dna blachy przypieczone warzywa, wlać do robota kuchennego. Zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać resztę bulionu, podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z chrupiącym chlebem, prażonym słonecznikiem.

Smacznego :)


1 komentarz :