sobota, 16 listopada 2013

Paszteciki z kapustą i grzybami


Paszteciki wychodzą pyszne :), idealnie komponują się z barszczem.

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Drożdże rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, śmietanę, posiekać. Dodać drożdże z jajkiem i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć ciepła miską i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na farsz:
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 700 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Kapustę przepłukać, pociąć na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 45 min.

Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na 3 łyżkach oleju. Dodać do niej ugotowaną, odcedzoną kapustę i dusić ok 25 min do odparowania wody.

Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli. Pieczarki smażymy prawie do całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem dusić.

Przygotowanie pasztecików:

Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta (tak aby powstała niewielka zakładka), zalepcić i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciast.

Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Paszteciki pieczemy ok. 45 min w 190°C.

Smacznego :)

1 komentarz :

  1. takie paszteciki to obowiązkowa przekąska świąteczna :) z barszczem mniam... aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń