Barszczyk na jesienno-zimowe wieczory idealny z pasztecikami z kapustą i pieczarkami.

Składniki na wywar:
  • 1 1/4 wody
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 średni por lub cebula
  • 2 listki babkowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 - 3 ziarenka pieprzu
  • sól do smaku

Do wrzącej wody dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Przecedzić.

Smak buraczany:
  • 4 duże buraki, obrane, starte na tarce
  • ok. szklanka wody
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • sól do smaku

Buraki zalać wodą tak aby woda była na równi z burakami, dodać cukier, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku. Gotować najmniej 30 min pod przykryciem. Jak buraki będą już gotowe wyłączyć ogień i dodać łyżkę octu, zamieszać i przecedzić.

Przecedzony smak buraczany połączyć z przecedzonym wywarem warzywnym. Dodać według smaku sól, pieprz, cukier, ocet i ewentualnie 1/2 szklanki wina. Podgrzać.

* Warzywa z zupy można wykorzystać na sałatkę warzywną. Z buraków można przyrządzić sałatkę.

Smacznego :)

Źródło przepisu:  Magda


Brak komentarzy