sobota, 8 marca 2014

Pizza na pszenno-żytnim spodzie


Proste ciasto na pizzę z dodatkiem mąki żytniej.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g - 200 g mąki żytniej razowej
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli (niepełna)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1 szklanki letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie)


Na stolnicy wymieszać wszystkie sypkie produkty: oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Dodać olej i powoli wlewać wodę mieszając powstałe ciasto ręką lub "sikając" nożem. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte w ciepłym miejsce na ok. 45 min., do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować i dać swoje ulubione dodatki. Ja użyłam mój ulubiony sos pomidorowy, mozzarellę, ser żółty, wędlinę, paprykę czerwoną i oliwki. Po upieczeniu posypałam rukolą.

Piec w dobrze piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 - 250°C przez ok 10 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz