niedziela, 12 stycznia 2014

Paluszki z dorsza


Potrawę nazwałam paluszki z dorsza, ale według tego przepisu można usmażyć całe filety z białej ryby. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż zmieniają się one w zależności od ilości osób chętnych na rybkę :)

Składniki:
  • filety z dorsza 
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • natka koperku
  • sól
  • masło
  • oliwa 


Rybę pokroić w grube paski, posolić. Koperek posiekać i zmieszać z bułką tartą w której będzie panierowana ryba. Dorsza obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar mąki, namoczyć w jajku i obtoczyć w przyprawionej koperkiem bułce tartej.

Na patelni rozgrzać oliwę położyć paluszki z ryby, smażyć na średnim ogniu 3 min. Obrócić, dodać kawałki masła, lekko zwiększyć ogień, smażyć kolejne 3 min. 

Zdjąć z patelni i podawać z frytkami, ziemniakami z wody, ryżem,... i ulubioną surówką. 

Moja ulubiona surówka do ryby to Colesław.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz