niedziela, 12 stycznia 2014

Colesław, czyli surówka z kapusty i marchewki


Moja wersja najbardziej popularnej surówka w fast food'ach. Idealnie komponuje się z rybą, wieprzowiną. 

Składniki:
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • nać pietruszki


Składniki na sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny lub octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypta kurkumy


Kapustę drobno posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w piórka. Nać pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać wraz z pietruszką wymieszać w misce.

Składniki sosu połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Gotowym sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać.

Gotową surówkę włożyć do lodówki na 2-3 godziny. 

Smacznego :)

1 komentarz :

  1. Mniam, mniam, uwielbiam tę surówkę za jej rewelacyjny smak i prostotę wykonania :)

    OdpowiedzUsuń