niedziela, 4 listopada 2012

Ocet jabłkowy


Składniki:
  • jabłka (najlepiej zdrowe od gospodarza) - sprawdzone odmiany: papierówka, reneta, kronselka, antonówka, zimowy boiken
  • na 1 szklankę wody 1 łyżka cukru nieoczyszczonego lub miodu (może być biały cukier - będzie mniej zdrowo)


Jabłka umyć i pokroić na małe cząstki wraz ze skórkami, i gniazdami nasiennymi (wyrzucić: ogonki, włoski, obtłuczone części). Następnie umieścić w dużym słoju i zalać przegotowaną schłodzoną wodą z cukrem lub miodem. Woda powinna przykryć jabłka na ok. 2 - 3 cm. Słój przykryć gazą, obwiązać gumką, sznurkiem i pozostawić w kuchni, w ciemnym miejscu, na 6 tygodni, aby jabłka sfermentowały.

Po 6 tygodniach ocet zlewamy do butelek - ocet jest klarowny, ma kolor słomkowy. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. 

Taki ocet jest nie tylko bazą do różnych potraw, gdyż zawiera dużo łatwo przyswajalnego potasu, doskonale oczyszcza nerki, rozrzedza krew, wzmacnia naczynia krwionośne i serce.

UWAGA:
Jeżeli na wierzchu zacznie wytwarzać się pleśń, zawartość słoja wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie jabłka. Z nowoczesnych odmian rzadko można zrobić dobry ocet. Należy szukać starych odmian.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz