niedziela, 20 stycznia 2013

Gulasz wołowy




Składniki:
  • 500 g wołowina
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchewka, drobno pokrojona
  • 1 łodyga selera, drobno pokrojona
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 300 ml. bulionu z kurczaka lub wody
  • odrobina kurkumy i imbiru do natarcia mięsa
  • 2 łyżki posiekane rozmarynu
  • listki z gałązki tymianku
  • pieprz, sól do smaku

Mięso pokroić w kostkę natrzeć kurkumą i imbirem odstawić

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę przyprawić pieprzem i solą. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając aż zmięknie. Dodać czosnek, seler naciowy, marchew i zioła. Podsmażyć przez kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa się zrumienią.

Wlać do garnka odrobinę oliwy, dodać mięso, doprawić. Dobrze zamieszać, dusić ok.30 min. Wlać wino i intensywnie podgotować, do prawie całkowitego odparowania płynów.

Zmniejszyć ogień na średni, dodać pomidory i bulion, oraz szczyptę cukru dla złagodzenia kwaskowatego smaku pomidorów. Dokładnie wymieszać. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek (niezbyt szczelnie). Gotować przez 2 1/2 - 3 godz., od czasu do czasu mieszając. skosztować i doprawić do smaku w razie potrzeby.


Gulasz idealnie pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych, makaronu muszle.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz