Składniki:
  • 450 g zmielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki tłuszczu lub 100 g boczku surowego wędzonego zmielonego z wołowiną
  • kurkuma, imbir, kminek mielony

Wszystkie składniki połączyć i lekko wymieszać. Uformować 4 płaskie, okrągłe kotlety. Na patelni stopić tłuszcz i smażyć kotlety od 4 - 8 min. na średnim ogniu, przewracając je na drugą stronę tylko raz. Im mniej się dotyka hamburgerów podczas smażenia - tym są lepsze, chodzi bowiem o to, aby jak najmniej wyciekło z nich "soku".

Hamburgery można również piec na ruszcie, w bardzo nagrzanym piekarniku. Aby mięso nie przykleiło się do metalu, należy ruszt przed włączeniem piekarnika grubo posmarować  tłuszczem.

Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Nie tylko o hamburgerze. Kuchnia Amerykańska." Mira Michałowska

Brak komentarzy