niedziela, 24 lutego 2013

Prawdziwy makowiec wilgotny


Ciasto:
  • 250 g maki
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 125 ml mleka
  • 75 g masła
  • 15 g drożdży
  • 1/4 laska wanilii

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem i posiekaną drobno laską wanilii. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże z mlekiem, roztopione wcześniej masło i utarte żółtka. Wyrobić elastyczne, dość luźne ciasto. Jeżeli zacznie odchodzić od ręki, to znaczy, że można zakończyć wyrabianie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa
  • 500 g maku*
  • 10 jajek
  • 100 g masła
  • skórki pomarańczowe konfitowane
  • garść rodzynek, migdałów, orzechów włoskich
  • kropla olejku makowego
  • kieliszek amaretto (ewentualnie)

* Zawsze kupujemy tylko polski czarny mak (nigdy brązowy - turecki).
   Mak zaparzyć mlekiem i gotować w tym mleku, aż będzie rozcierał się w palcach.

Mak zmielić dwukrotnie przez sitko makowe. Zrobić kogel-mogel z żółtek i dodać do zimnego maku. Do masy makowej dodać pół kostki masła, skórki pomarańczowe konfitowane, bakalie, olejek makowy (nigdy migdałowy), kieliszek amaretto (ewentualnie). Na sam koniec dodać pianę ubitą z białek.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt, pokryć masą makową i zwinąć w rulon. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec ok. 45 minut.


Źródło przepisu: "Magda Gessler. Kocham gotować."



1 komentarz :

  1. przepis beznadziejny, brak logicznych proporcji....nie róbcie go, bo na pewno wam nie wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń