wtorek, 13 sierpnia 2013

Bułki "z przedziałkiem"



Zaczyn drożdżowy:
  • 175 g mąki pszenna typ 650
  • 150 ml woda
  • 1 plaska łyżeczka drożdży instant (ok. 6 g drożdży świeżych)
Ciasto:
  • 375 g mąka pszenna typ 550 lub 650
  • cały zaczyn jw.
  • ok 300 ml  wody
  • 3/4 łyżeczka drożdży (dałam tylko pół łyżeczki = ok. 4g świeżych)
  • 1,5 łyżeczka soli
Glazura: 
  • 1 łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody

Składniki zaczynu wrzucić do miski i dobrze wymieszać, aby powstało gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godz.


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zaczyn i mieszając powoli wlewać wodę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiać ok 10 min. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające ręki. Uformować kulę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godz.

Ciasto odgazować, NIE UGNIATAĆ, podzielić na 12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220°C.

Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki były połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Bułeczki wraz z zagłębieniem posmarować glazurą.

Piec ok. 20 min. do lekkiego zbrązowienia.

Źródło przepisu: Chleb - moja domowa piekarnia


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz