Przepis na maślane ciasteczka znalazłam w bardzo starej "Burdzie". Jak tylko je zrobiłam, od razu stały się ulubionymi ciasteczkami mojego męża. Mają przyjemny kardamonowy smak idealnie łączący się z kwaskowatym dżemem.

Składniki:
  • 275 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • miąższ z 1/2 strąka wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g dżemu ulubionego


Cukier dobrze wymieszać z przyprawami i solą. Z masła i jajka utrzeć puszysty krem. Cukier połączyć z przesianą mąką, dodawać stopniowo do kremu i  zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 godz do lodówki. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać ciastka dowolnego kształtu.

Ciastka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, powlec mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Piec ok. 10 min w 175°C.

Wariant z dżemem:
Podgrzać dżem i przekładać nim wystudzone ciasteczka. Połączyć i pozostawić do stężenia.

Smacznego :)


Brak komentarzy