niedziela, 15 grudnia 2013

Jogurtowo-olejowe babeczki



Babeczki są proste i szybkie w wykonaniu. Do babeczek najlepiej użyć oleju rzepakowego. 
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często dodaję go do moich potraw.

Składniki:
Wszystkie składniki odmierzane są na podstawie dużego kubka jogurtu naturalnego, umytego, wysuszonego.

  • 1 kubek jogurtu naturalnego (0,4 L)
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 3 kubki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny i pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu i kurkumy (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania


Do miski przełożyć jogurt. Wymyć, wytrzeć kubek i na jego podstawie odmierzyć cukier, mąkę (przesiać), olej rzepakowy. Dodać jajka, proszek do pieczenia, przyprawy, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wyrobić mikserem na gładką masę. Wypełnić formy do babeczek.*

Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

*Ciasto można piec w keksówkach, tylko czas pieczenia się wydłuża. Piec do suchego patyczka.

Smacznego :)




1 komentarz :