niedziela, 1 grudnia 2013

Kiszona kapusta po wiejsku


Danie proste, sycące i z dnia na dzień lepsze. 

Składniki:
  • 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • kminek, papryka słodka i ostra do smaku (opcjonalnie)

Żeberka opłukać. Na dnie garnka roztopić trochę smalcu. Układać warstwami kapustę*, przyprawy, żeberka. Na wierzchu na kapuście położyć pokrojony na kawałki boczek.

Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godz.

W miarę potrzeby dodać wody uważając jednak, aby potrawa nie była zbyt rzadka.

*Danie wychodzi dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie preferuje tak intensywnych smaków, można kapustę wcześniej przepłukać zimną wodą.

Smacznego:)




Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Przepisy kulinarne narodów Jugosławii"

1 komentarz :

  1. Kapusta jest ok, a co modyfikacji, aby kapusta nie była tak kwaśna ( wytrawna) wystarczy osobno ugotować świeżą kapustę i zmieszać. No i cóż wyjdzie: kapusta po góralski, smacznego.

    OdpowiedzUsuń