środa, 7 maja 2014

Pieczony udziec indyka z chrzanem i żurawiną


Prosty sposób, nie wymagający dużo pracy na udziec lub pierś z indyka. Mięso rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza :)

Składniki:
1 kg udźca z indyka

Składniki na zalewę:
1 - 2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki odciśniętego chrzanu
1 - 1 1/2 łyżki miodu
50 g żurawiny suszonej
4 - 5 łyżek oleju

Udziec opłukać, dać do miski i natrzeć zalewą. Odstawić na minimum 1 godz. do lodówki.

Udziec wraz z zalewą przełożyć do wysmarowanej olejem brytfanny z pokrywą. Piec 50 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ściągnąć pokrywę, doprawić w razie konieczności sosem sojowym i opiekać po ok. 10 min spód i wierzch udźca.

Smacznego :)

Wskazówki:
Zamiast żurawiny można użyć rodzynek, a chrzan można zastąpić musztardą lub ketchupem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz