czwartek, 17 lipca 2014

Kotlety marchewkowo-drobiowe z pietruszkowym dipem


A na drugie danie polecam kotlety z marchewki, indyka polane świeżym pietruszkowym dipem.
Idealne danie dla wszystkich z nietolerancją glutenu.

Składniki:
  • 200 g mięsa z indyka
  • 500 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
  • sól, pieprz
  • szczypta startej skórki cytrynowej


Pietruszkowy dip
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz


Mięso z indyka opłukać, osączyć, posiekać i zmiksować blenderem. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać.

Do mięsa dodać marchew, czosnek, jaja oraz płatki owsiane. Masę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, tak aby była pikantna.

Natkę pietruszki opłukać, osączyć, listki poodrywać od gałązek i posiekać. Do jogurtu dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Dip doprawić do smaku sola i pieprzem.

W patelni rozgrzać olej. Z masy marchewkowo-drobiowej uformować kotlety i smażyć porcjami na złocisty kolor.

Podawać z pietruszkowym dipem i np. pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)


Źródło przepisu: Miesięcznik "Sól i pieprz"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz