Póki, jeszcze krótki sezon na jagody trwa, wykorzystajmy to i upieczmy np. zamiast tradycyjnych drożdżówek - ślimaczki z jagodami.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g maki
  • szczypta soli
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 75 g masła

Składniki na nadzienie i glazurę:
  • 80 g masła
  • 200 g jagód
  • 50 ml mleka
  • 75 g cukru trzcinowego

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i niepełne 100 ml ciepłej wody. Poczekać aż się uaktywnią i rozpuszczą.

Mąkę z solą przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Ciągle siekając dodać jajko, wlać ciepłe mleko i drożdżowy rozczyn. Zagnieść luźne ciasto. Przykryć duża miską i pozostawić na ok. 60 min, aby podwoiło swoją objętość. Znowu zagnieść ciasto, przykryć duża miską i jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

30 g masła rozpuścić. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować roztopionym masłem. Wzdłuż dłuższego boku przeciąć (tak aby powstały dwa placki o mniej więcej wymiarach 40 x 25 cm). Na obu plackach równomiernie rozsypać jagody, zwinąć w roladę, zaczynając od szerszej części. Ciasto pokroić na ok. 5 cm jednakowe kawałki, ułożyć je w małych odstępach na natłuszczonej blasze (30 x 20 cm). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem do 160°C)

W garnuszku rozpuścić 50 g masła z mlekiem i cukrem trzcinowym. Gorącą mieszanką polać ciasto. Piec ok. 30 min.

Smacznego :)


Źródło przepisu: Miesięcznik "Sól i Pieprz"

Brak komentarzy