Miałam ochotę na kukurydziany bochenek. W poszukiwaniu przepisu natrafiłam na wersję z serem białym. Zaciekawiła mnie ta kombinacja i muszę przyznać, że chleb wychodzi pyszny. Wszystkim miłośnikom kukurydzianych wypieków - gorąco polecam :D

Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 250 g sera białego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli

Zmielić lub starannie rozdrabnić widelcem biały ser. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Powstałe ciasto położyć na płasko (formując prostokąt), na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Grubość ciasta powinna wynosić ok. 4 cm.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec ok. 45 min. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego :)

Źródło przepisu: "Domowy wyrób. Tradycyjne pieczywo"





1 komentarz: