To już po przetworach. Do mojej kolekcji przetworów dołączył przecier pomidorowy. Przepis dostałam od Pani Galiny - Ormianki prowadzącej armeńską restaurację we Wrocławiu. Przepis jest banalnie prosty, a aromat czosnku i pieprzu dodatkowo podkreśla smak pomidorów. Idealny do wykorzystania w zimie na zupy czy sosy :)

Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • 2 bardzo duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu, zmielonego

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki, przełożyć do garnka dodać obrane ząbki czosnku, pieprz, cukier, sól. Wszystko razem gotować na małym ogniu, aż pomidory zmiękną i wytworzy się zalewa. Garnek ściągnąć z palnika, blenderem zmiksować, ciepłe przełożyć do słoików, zakręcić. Jeżeli słoiki nie zaciągnęły to wekować 10 min od zagotowania wody.

Smacznego :)

Brak komentarzy