czwartek, 7 sierpnia 2014

Wiśniowy torcik z mascarpone i czekoladą


Przepis na ciasto wiśniowe znalazła w internecie Julia i podesłała mi go. Ciasto jest idealnie wyważone smakowo: nie jest za słodkie z lekką kwaskowatością wiśni. I jak ładnie wygląda. W moim domu ciasto zniknęło w przeciągu 2 dni :D. Pewnie zniknęło by w ten sam dzień, ale całe szczęście rozsądek zwyciężył.
Julia dziękuję za pyszny przepis :)

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 23 cm):
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki

Składniki na krem:
  • 250 g śmietanki 30% - 36%
  • 250 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru

Składniki dodatkowe:
  • 1 kg wiśni świeżych (można użyć mrożone)
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie)

Wiśnie wydrylować, zasypać 2 łyżki cukru i 1 łyżką wódki, delikatnie wymieszać, zostawić aby wydzielił się sok.

Biszkopt
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę (ok. 5 min). Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy natłuszczonej masłem i wysypanej mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 min. Wystudzić. Nie wyciągać z tortownicy!

Krem
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, ubić na sztywno (ok. 5 min). Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie wymieszać (można mikserem na bardzo wolnych obrotach).

Ułożenie
Wiśnie odcedzić. Paroma łyżkami soku z wiśni nasączyć ciasto. Na cieście ułożyć warstwę z wiśni. Na wiśnie dać warstwę kremu mascarpone. Całość posypać wiórkami czekolady (najlepiej schłodzoną czekoladę trzeć na tarce tuż nad ciastem). Ciasto schłodzić w lodówce 3-4 godziny.

Smacznego :)





2 komentarze :

  1. Faktycznie wygląda wspaniale! ;) Wyobrażam sobie ten smak, obłęd!

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, zdecydowanie wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń