poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Smalec z ziołowymi przyprawami


Składniki:
  • 1/2 kg słoniny
  • 1 duża cebula
  • ziołowe przyprawy: majeranek, zmielony kminek, pieprz ziołowy, bazylia

Słoninę drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać nieco kamiennej soli. Gdy skwarki będą rumiane, wsypać drobno pokrojoną cebulę i ziołowe przyprawy. podsmażyć na wolnym ogniu.

Przestudzony smalec razem ze skwarkami przelać do słoika.


Źródło: Stefania Korżawska "Ziołowe gotowanie"

3 komentarze :

  1. Ehh... tyle edukacji na temat odstawiania tłuszczów zwierzęcych, a gdzie się nie ruszę tam przepis na smalec ;) Niestety już nie mogę go jadać - lekarz zalecił mi tylko tłuszcze roślinne, a najlepiej olej rzepakowy, który ma dużo omega-3 i dzięki temu obniża cholesterol.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiem słowami autorki smalcu, pani Stefanii Korżawskiej:
      "Tłuszcze są niezbędne do prawidłowej przemiany materii oraz właściwego funkcjonowania układu trawiennego. Dieta beztłuszczowa jest niebezpieczna szczególnie dla dzieci i młodzieży - może bowiem wywołać poważne zaburzenia hormonalne, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do depresji i ciężkich chorób nerwowych. Jeśli spożywamy zbyt mało tłuszczu, mamy zawsze wilczy apetyt na słodycze. Od czasu do czasu można więc spożyć smalec z przyprawami i cebula."
      Stefania Korżawska "Odchudzanie bez odchudzania", "Ziołowe gotowanie"

      Usuń
  2. Zdrowy rozsądek przede wszystkim! Nie tak dawno autorytety medyczne wypowiadały się na temat cudownych właściwości oliwy z oliwek i bogactwa kwasów omega w oliwie właśnie. Teraz nagle okazało się, że więcej ich zawiera znany u nas od dawna olej rzepakowy. Hmm... Do wszelkich rewolucyjnych doniesień naukowych należy podchodzić ostrożnie. Pamiętacie zmasowany atak autorytetów na masło? Sztuczna margaryna z tłuszczów utwardzanych miała być zdrowsza!!! Osobom zdrowym smalczyk od czasu do czasu raczej nie zaszkodzi. Za to wątpliwej jakości utwardzany tłuszcz palmowy zawarty np w słodyczach jak najbardziej. Ja także polecam książki pani Korżawskiej na temat ziół i zdrowego odżywiania się.

    OdpowiedzUsuń