czwartek, 9 maja 2013

Spaghetti z brokułami, czosnkiem i chilli


Składniki dla 4 osób:
  • 400 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 dużych ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 strąk czerwonej chili, bez pestek i drobno posiekany
  • 1 duża główka brokułów, podzielonych na małe różyczki
  • trochę wody lub bulionu z kurczaka
  • odrobina soku z cytryny, do smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do skropienia

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. włożyć makaron i ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kilka minut przed końcem gotowania spaghetti, rozgrzać oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek, chili oraz szczyptę soli i podsmażyć przez minutę. Kiedy czosnek delikatnie się zrumieni na brzegach, włożyć brokuły i podlać wodą. Przykryć patelnię i zostawić na 2 minuty, by brokuły podgotowały się na parze. Zdjąć pokrywkę, wycisnąć nieco soku z cytryny i wymieszać z brokułami, dodając odrobinę soli i pieprzu.

Odcedzić makaron i od razu przełożyć na patelnię, razem z niedużą ilością osolonej wody z garnka, by ułatwić powstawanie sosu. Skropić całość oliwą z oliwek i sprawdzić czy makaron jest odpowiednio doprawiony. Podzielić na talerze i podać.

Źródło przepisu: "Gordon Ramsay. Szef kuchni po godzinach"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz