sobota, 23 listopada 2013

Pieczona golonka z kapustą podlewana piwem

Wiem mocno kaloryczne danie, ale jakie dobre :)

Składniki na wywar:
  • 1 golonka ok. 1,7 kg
  • włoszczyzna
  • 1 duża cebula
  • 5 liści laurowych
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 kopiasta łyżka soli

Golonkę w miarę konieczności opalić nad palnikiem. Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać warzywa, urażoną na suchej patelni cebule, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kopiastą łyżkę soli.
Gotować na wolnym ogniu godzinę. Wystudzić golonkę w garnku z wywarem.

Składniki na sos:
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka płatków papryki chili
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 kopiasta łyżeczka papryki w proszku
  • 1 kopiasta łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 1 szklanka jasnego piwa (ja użyłam piwa miodowego)
  • 1 kopiasta łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

W brytfannie uprażyć suche przyprawy (nasiona kminku, ziarnka kolendry, gorczycy, pieprzu syczuańskiego, płatki papryki chili), dodać smalec, roztopić. Cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w płatki, dodać do przypraw, podsmażyć 1 min. Dodać marchewkę pokrojoną w ćwiartki, gałązki tymianku, podsmażyć. Jak marchewka się skarmelizuje dodać papryki w proszku i zalać wszystko chochlą wywaru z golonki. Położyć golonkę na wytworzonym sosie, podlać sosem, częścią piwa i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C. Piec 30 min często obracając, podlewając piwem i sosem.

Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150°C. Po 30 min. (kiedy temp. w piekarniku zmniejszy się do 150°C) polać golonkę miodem zmieszanym z wywarem z golonki i sosem sojowym. Piec jeszcze 1,5 godz. często obracając i polewając wytworzonym sosem. W razie konieczności uzupełniać sos wywarem z golonki.

Składniki na kapustę
  • 1 kg kapust kiszonej
  • 1 cebula
  • 3 kapelusze grzybów suszonych
  • 10 wędzonych śliwek bez pestek
  • 10 suszonych moreli
  • 2 łyżki mejeranku
  • 2 łyżki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie sól

Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka i wlać kilka łyżek wywaru z gotowania golonki. Dodać namoczone grzyby, wędzone śliwki, suszone morele, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, ziele angielskie i liść laurowy, kminek, majeranek, pieprz. Gotować do miękkości.

Golonkę podawać na kapuście polaną wytworzonym sosem z upieczoną marchewką i ziemniakami puree lub z wody.

Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler"

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz