niedziela, 15 grudnia 2013

Śledzie w zalewie pomidorowej


Uwielbiam śledzie w pomidorowej zalewie - mają wyrazisty słodko-kwaśny smak. 

Składniki:
  • 600 g filetów śledziowych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 120 ml oleju
  • 50 ml octu winnego
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duży liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku
  • mleko do namoczenia śledzi

Śledzie namoczyć w mleku - ok 2 godz. Wypłukać pod bieżącą wodą.

Cebulę i czosnek pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, Dodać cukier, miód, karmelizować (nie mieszać).
Dodać ocet winny, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojone pomidory, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczycę. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Wystudzić.

Na dno słoika wyłożyć trochę zalewy pomidorowej, włożyć płaty śledziowe i resztę zalewy. Lekko wymieszać, tak aby wszystkie płaty śledziowe były obtoczone w zalewie.

Pozostawić w lodówce na 2-3 dni, dla przejścia smaków i aromatów.

Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz