sobota, 14 grudnia 2013

Szarlotka z Badenii

 

Miałam ochotę na szarlotkę i w moim księgozbiorze znalazłam fajny, prosty w wykonaniu przepis.

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy (dla koloru ciasta)
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 łyżki wody, bardzo zimnej

Szybko zagnieść kruche ciasto z mąki zmieszanej z kurkumą, 50 g cukru i solą, masłem, żółtkiem, 1-2 łyżkami lodowatej wody. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, formując rant wysokości 2-3 cm. Odstawić do lodówki.

Składniki jabłkowego nadzienia:
  • 750 g jabłek kwaskowatych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów w płatkach
  • trochę skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukier wymieszać z cynamonem, jabłkami i otartą skórką z pomarańczy. Rozpuścić 50 g masła.

Wierzch ciasta wysypać bułka tartą i ułożyć warstwę jabłek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać rodzynkami i płatkami migdałów.

Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzić w formie.

Smacznego :) 





Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia niemiecka"

1 komentarz :