środa, 15 stycznia 2014

Pikantne skrzydełka kurczaka po meksykańsku

 


Składniki:
  • 1 kg skrzydełek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól do smaku (duża szczypta)


W dużej misce wymieszać przyprawy, sól, cukier, przecier pomidorowy, oliwę i sok z limonki. Dodać skrzydełka kurczaka*, obtoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. lub cała noc.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 25 min.

Podawać np. z sosem chili.

*Jeżeli chcemy podać skrzydełka na przyjęciu (a schodzą błyskawicznie), to radzę pociąć je na 3 części: końcówki wykorzystać np. na bulion, ze środkowej części wyjąć kość promieniową (ta chudsza) - wygodniej się je tak przygotowane skrzydełka.

Smacznego :)


Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"

1 komentarz :